Pim van den Berg

Ik ben Pim van den Berg, (web)redacteur en spuwer van cultuurkritiek. Welkom op mijn beknopte online CV.

Door de jaren heen heb ik ruime ervaring opgedaan met (eind)redactiewerk, sociale media en publicatie zowel online als op papier.

Op deze pagina vind je enige biografische informatie en mijn kwalificaties. Deze website, Zachte Krachten, dient tevens als een aanvullend portfolio.

Algemene informatie:

Pim van den Berg
Geboren op 28 maart 1988
Woonachtig in Utrecht
nul zes 814 07 872
Email - LinkedIn - Twitter

Opleidingen:

Universiteit Utrecht
2011-heden: WO Taal- en cultuurstudies, hoofdrichting Moderne letterkunde & Minor Postcolonial studies.

DaVinci College
2004-2008: MBO Commercieel medewerker binnendienst niveau 4 te Dordrecht.

Uitgelichte publicaties:

Volg deze link voor een overzicht van mijn werk op Vrij Nederland.

Volg deze link voor een overzicht van mijn werk op Zachte Krachten.

Vrij Nederland
2016: 'De zaak-O.J. Simpson voorspelde de opkomst van Trump'
Wie de opkomst van Donald Trump wil begrijpen moet de serie The People v. O.J. Simpson: American Crime Story kijken. De schuldige Simpson werd vrijgesproken om vrijwel dezelfde redenen dat vrouwenhater Trump werd verkozen.

Vimeo
2017: 'Een nieuw soort mannelijkheid' (video-essay)
Moonlight won de Oscar voor Beste Film. Terecht: hij gooit ons idee van mannelijkheid overhoop, en laat ons ruimhartiger achter.

YouTube 2017: 'In deze game is het kolonialisme geen spelletje' (video-essay)
Games gaan moeizaam om met ons complexe koloniale verleden. Het Utrechtse spel Herald brengt daar verandering in. (Eindelijk!)

De Groene Amsterdammer (Het Groene LAB)
2015: 'Hoe de Eerste Wereldoorlog wordt herinnerd in games.'
De eerste games over WO I verschenen pas in 2014, terwijl games over WO II jarenlang de markt domineerden. Wat maakt WO I zo'n lastig onderwerp om in games te vertolken, en is dat geslaagd?

NWTV
2014: 'Elke #1reasontobe is er een te veel, maar niet genoeg'
Op Europa's grootste gamebeurs spraken een zestal prominente vrouwen uit de game-industrie over wat het is om een vrouw te zijn in een sector die geregeerd wordt door mannen en wars lijkt van elke vorm van feminisme.

Relevante werkervaring:

Vrij Nederland
2016: Stage webredactie, parttime webredacteur. Werkzaamheden bevatten (eind-)redactie, schrijven van opiniestukken en inspringen op actualiteit, planning en uitvoering van sociale media-strategie. Link naar mijn persoonlijke redacteurenpagina.

Zachte Krachten
2015-heden: Mede-oprichter van deze site voor uitgebreide, Nederlandstalige cultuurkritiek. Hier publiceer ik artikelen over allerlei onderwerpen en beheer ik de Zuurvee-rubriek, waarbij verschillende cultuurjournalisten en -critici gezamenlijk op allerlei stellingen reageren.

NWTV
2012-2014: Eindredacteur en hoofdredacteur bij een jonge, snel groeiende mediawebsite. Het takenpakket omvatte o.a. strategische planning, socialemediabeleid, het aansturen, ontwikkelen en motiveren van redacties van verschillende disciplines (film, muziek, games, tv en tech) en zelf schrijven, interviewen en filmen.

Studiestichting Alias
2011-2013: Eindredacteur en hoofdredacteur voor Alalos, het tijdschrift voor Taal- en cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht, en de digitale variant, Alalog. Mijn speerpunten waren meer onderwijsgerelateerde verdiepingsartikelen en digitalisering (aanleg van het digitale archief en het vormgeven en invullen van de Alalog).
* #3 (april 2013);
* #2 (februari 2013).

Overige werkervaring:

Amac
2010-2015: full- en parttime verkoop, service, klachtenbehandeling, vormgeving trainingen, logistiek en administratie. Uitvoerige kennis van Apple en al haar producten. Ruime bel- en mailervaring met zelfs de meest (on)tevreden klanten.

Studiestichting Alias
2011-heden: voorzitterschap introductiecommissie en gecertificeerd mentorschap voor het introduceren en begeleiden van eerstejaarsstudenten gedurende het hele academische jaar.

Velvet Music Dordrecht
2008-heden: parttime verkoopmedewerker.

De Nieuwe Universiteit Utrecht
2015: socialemediabeleid en -beheer op vrijwillige basis voor deze opstandige beweging.

Vaardigheden & vrije tijd:

  • Spreekt en schrijft foutloos-achtig Nederlands; Engels uitstekend; Duits, Frans en Spaans alleen slecht en op vakantie;
  • Professionele ervaring met sociale media, socialemediastrategie, CMSen (Wordpress en Ghost), Analytics en marketing;
  • Enige behendigheid met camera's en beheersing van opname- en montagesoftware;
  • Ervaring met groepsleiding, management en training;
  • Speelt basgitaar en gitaar, kennis van muziektheorie;
  • Recreationeel DJ, bekend met DJ-apparatuur en -software;
  • Zou meer boeken moeten lezen dan Twitter en speelt te veel computerspellen.