Fresku kan niet winnen

Fresku kan niet winnen

Nooit Meer Terug is Fresku's derde album en moedig in zijn openhartigheid en intimiteit. Nog moediger is hoe de Eindhovense rapper zijn woede en frustraties naar buiten keert en er een rechtmatige plaats mee probeert te veroveren voor zijn muziek. Ondanks de populariteit van nederhop blijft Hilversumse zendtijd buiten bereik voor de donkere rappers. De roomblanke instituten zijn niet geneigd de offers te maken die diversiteit van ze vraagt.

Fresku's frustraties kunnen niet duidelijker verwoord worden. Met de muziek en prachtige en originele video's, 'Nooit Goed' en 'Zo Doe Je Dat', stuurt hij Hilversum, en met name 3FM, de boodschap: als je muziek niet wit is, word je niet gedraaid. Voor die waarheid als een koe zou Fresku zich niet wit moeten hoeven te schminken, of ons het net-niet-sluimerende racisme van onze reaguurders, dj's en journalisten te laten zien. Maar natuurlijk is het wel nodig en we mogen dankbaar zijn dat Fresku, MocroManiac en producer/regisseur Teemong er prikkelende, ontroerende kunst van maken.

Het album verkoopt goed en trekt bekijks; Fresku treedt op bij Giel en DWDD. En daar gaat het mis. In persoonlijke kring hoor ik Fresku (of zijn gezichtsloze 'management') meermaals opportunistisch of hypocriet genoemd worden – welk slaatje zal hij uit institutioneel racisme slaan?

In een reactie op Fresku's opgewaaide stof laat 3FM-manager Wilbert Mutsaers weten dat hij alle sympathie en (zelf-)bewustzijn heeft, maar dat Fresku en New Wave nu eenmaal slecht presteren op de radio. En dat is dan dat. Met elke tegenslag krijgen Fresku en MocroManiac weer gelijk: het is 'Nooit Goed'.

"Praten hierover wordt doorgaans ingewikkeld wanneer grote begrippen als racisme worden ingezet. Dan slaat de boel al snel dood." - Wilbert Mutsaers

"Jullie praten shit maar voelen nooit die druk." - MocroManiac

Voor ons witte mensen is de cirkel dan rond. We hebben Fresku een podium gegeven en we hebben hem gehoord. Er heeft voor de verandering een donkere man gesproken, dus er verandert wel degelijk iets in onze maatschappij. Net als dat we Typhoon een plekje gaven in de jaarlijsten, zo hebben we gecharlied voor Fresku en kunnen we verder met de witte orde van de dag.

Maar Fresku neemt er geen genoegen mee een excuusfresku te zijn en hij wil geen Quinsy Gario worden om mensen zijn kunst te laten horen en zien. Want we weten heus wel wat we Quinsy Gario aandoen om zijn gelijk.

Alleen maakt Fresku niet de dienst uit; wíj bepalen. Ondanks alle woede, alle frustratie en alle uitstekende muziek zeggen we beleefd 'nee', of 'niet vandaag'. Bij Fresku's ontgoochelde vierde album zullen we vragen waar de energie gebleven is en drie sterren uitkeren. Misschien is het nog een gelegenheid om een donkere muzikant bij DWDD langs te laten komen.

Alleen overwegen zwarte muziek, in dit geval nederhop, een kans te geven is geen diversiteit. Zolang 3FM, en niet alleen 3FM, geen ruimte durft te maken naast blanke muziek en doorgaat met alleen blanke dj's aan te nemen, kan Fresku niet winnen. Maar hij maakt wel een verschil. Hij maakt alle verschil. Dat hebben wij ondanks alle praatjes nog niet gedaan.

Over Pim van den Berg

Geen spatiefouten, maar verder ook niks.

Utrecht https://twitter.com/bvdpim

Reacties